Øyeblikk for øyeblikk

Av alle tingene som vi gir oppmerksomheten vår, er vi relativt lite oppmerksom på øyeblikket. Oppmerksomheten rettes mot fortiden eller fremtiden. Når vi tar en dusj om morgenen, legger vi sjelden merke til det at dusjer med de følelsene vi har når vi er i dusjen. I stedet fokuserer vi på tingene som må gjøres den dagen eller de tingene vi gjorde dagen før.

Våre mentale verktøy som tenking og planlegging kan være veldig nyttige. Samtidig kan de forårsake emosjonell ubalanse fordi vi ofte ikke er i stand til å slutte å tenke og planlegge, selv når det ikke er nødvendig. Vi tenker ofte på livet enn å oppleve livet i øyeblikket. Livet er liksom der fremme et sted. Jeg skal bare… 

Bekymringer for fremtiden, noe vi angrer fra fortiden, sammenligne seg selv med andre og stadig tenke på hvordan ting kan bli bedre er typiske tanker. Konstant tenking gjør det umulig å nyte et godt måltid, en fin konsert, eller regnet som pøser ned. 

Disse konstante tankestrømmer distraherer ikke bare tankene og oppmerksomheten her og nå, men når tankene er negative kan de også forårsake problemer som angst eller stress.

Meditasjon og mindfulness kan hjelpe oss med å innse at tanker ikke er virkeligheten. Ved å rette oppmerksomheten mot det øyeblikket som er akkurat nå frigjør vi oss fra tvangstanker. Vi innser at i dette øyeblikket, akkurat her og akkurat nå er det sjelden problemer.

Det nåværende øyeblikket er alt som er, men vi er ofte veldig lite oppmerksom på det.

Å kunne koble seg til det nåværende øyeblikket har klare fordeler. Forskning har vist at folk som er mer oppmerksomme generelt sett er lykkeligere og er mindre engstelige eller føler depressive ubehag, sinne og bekymringer. 

Oppmerksomhet og oppmerksomt nærvær er også forbundet med redusert stress og økt takknemlighet, håp og vitalitet. 

Legg igjen en kommentar